Categorieën
Blog

Sterrenkaarten-maker Wil Tirion (81) overleden

Op vrijdag 5 juli 2024 is Wil Tirion overleden. Wil was maker van sterrenkaarten en een begrip onder fans van de sterrenhemel. Zijn kaarten werden gebruikt in tientallen internationale publicaties en hij publiceerde diverse sterrenatlassen.

Wil Tirion

In 1977 begon Wil met het maken van zijn eerste sterrenatlas met sterren tot magnitude 6.5. De atlas werd gepubliceerd in Encyclopedia of Astronomy en later ook als een set losse kaarten uitgegeven.

In 1981 publiceerde Wil zijn misschien wel bekendste atlas: de Sky Atlas 2000.0. Door het succes van deze atlas werd de vraag naar zijn kaarten zo groot dat hij zich vanaf 1983 voltijd kon gaan bezighouden met het maken van sterrenkaarten en -atlassen. Als uranograaf, zoals hij het zelf noemde.

De Sky Atlas 2000.0

Tientallen publicaties volgden, waaronder een van de omvangrijkste atlassen ooit gepubliceerd, de Uranometria 2000.0, en een aantal atlassen uitgegeven door Cambridge University Press, zoals de Cambridge Star Atlas en de Cambridge Double Star Atlas.

De Uranometria 2000.0

Zijn bijdragen aan de popularisatie van sterrenkunde bleven niet onopgemerkt. In 1987 ontving hij de Dr. J. van der Bilt-prijs (een onderscheiding van de Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde) en in 1993 werd planetoïde (4648) Tirion naar hem vernoemd.

The Cambridge Star Atlas

Wil bleef ook op hoge leeftijd actief als kaartenmaker. Zo maakte hij tot zijn overlijden de kaartjes van de hemelverschijnselen voor de Sterrengids (Stip Media/KNVWS) en de jaarlijkse Guide to the Night Sky samen met de Britse auteur Storm Dunlop.

Vorig jaar ontmoette ik Wil en zijn vrouw Cokkie in hun appartement in Capelle aan den IJssel. Wat een hartelijke ontvangst! Met passie vertelde hij over zijn werk en gaf hij mij een uniek inkijkje in het vak van sterrenkaartenmaker. Nog generaties zullen zijn prachtige kaarten bewonderen en hierdoor geïnspireerd raken te genieten van al het moois dat er aan de sterrenhemel te zien is. Wil zal gemist worden.

Zijn website blijft bestaan als eerbetoon aan Wil en zijn fantastische werk: https://www.wil-tirion.com/.